Su yalıtımı, İzolasyon Sistem ve Uygulamaları

İnşaat sektöründe kullanılan su yalıtımı, yeni yapılan binaların uzun süreli ayakta kalmaları ve dayanıklılığını sağlamaktadır. Su yalıtım sistemi binanın çatısından temeline kadar uygulanmak zorundadır. Özellikle Türkiye’nin bir deprem bölgesi olduğu düşünülürse bu sistemin uygulanması hayati bir öneme sahiptir.

Teknolojik gelişmeler sonucu daha sağlam ve dayanıklı malzemeler üretilmektedir. Üretilen malzemeler yeni nesil araçlar ile binaların mevcut yerlerinde kullanılarak binanın ömrünü uzatmakta ve olası masrafları azaltmaktadır. İzolasyon, boya, beton, demir vb. gibi. Yalıtım veya İzolasyon; yağmur ve yeraltı suyu gibi dış etkenlerden evlerin, binaların, ortak alanların vb. gibi yaşam alanların korozyon veya deformasyona uğramasını engellemek için dış yüzeyleri kaplanması olayı olarak tanımlanmaktadır. Çeşitli ısı ve su yalıtımı türleri mevcut iken binalarda inşaat temeline yapılarak yüzeyin nem ve rutubetten korunmasını sağlamaktadır.

Su, özellikle binalara en fazla zararı veren bir maddedir. Su alan veya su sızıntısı olan binaların taşıyıcı kolonlarına, statiğine zarar verir ve en önemlisi deprem gibi yer sarsıntılarında binaların yıkılmasına sebep olur. Bu nedenle su yalıtımı son derece hayati öneme sahiptir. Bunun dışında su yalıtımı yapılmayan binalarda yaşam konforu azaldığı gibi bir süre sonra sağlığı tehdit eder duruma gelir. Su yalıtımı, yaşlanmış binalarda ve sonradan su sızıntıları oluşmuş binalara da uygulanır.